Tinklaraščio navigacija

Naujausi įrašai

Tinklaraščio žymės

Garšvos nauda ir panaudojimas

3998 Peržiūros
 

Atšilęs pavasario oras budina gamtą ir toliau – savo soduose ir kitur gamtoje jau galime rasti vieną iš pirmiausia pasirodančių itin vertingų mūsų sveikatai žolelių - garšvą.

Visai nepelnytai daugelio piktžole laikomas augalas iš tiesų yra ir maistas, ir vaistas.


Garšvos nauda

  • Šis augalas yra vitamino A ir C šaltinis, taip pat savyje turi geležies, vario, kalio, kalcio, mineralinių druskų, karotino.
  • Garšva ramina, todėl ji padeda esant galvos svaigimui, padeda mažinti sudirgusios veido ir kūno odos simptomus, palengvina skausmą esant nudegimams, vabzdžių įkandimams, taip pat padeda sumažinti sąnarių, reumato ir podagros skausmus (ne veltui garšvos mokslinis pavadinimas - podagraria).
  • Sakoma, kad garšva gerina medžiagų apykaitą, padeda sunormalizuoti žarnyno ir šlapimo pūslės veiklą (savyje turi šlapimą varančių savybių), taip pat yra naudinga, norint išvalyti kepenis.
  • Augalas naudingas kovojantiems su aukštu spaudimu (esant žemam kraujo spaudimui, garšvos naudoti nepatartina).
  • Dėl vitamino C gausos garšva turi imunitetą stiprinančių savybių.

Garšvos panaudojimas

Šį žalumyną galima naudoti į salotas, gaminant padažus, gardinti juo košes, sriubas, troškinius, kepinius, naudoti marinuojant mėsą bei žuvį ir kitur.

Garšvą galima naudoti žalią, bet rekomenduoju pasigaminti garšvos lapų miltelius - patogu laikyti, naudoti ir visuomet turėti po ranka (net ir šaltuoju metų laiku). Namų sąlygomis garšvą išdžiovinti tinkamai pakankamai sudėtinga, nes augalas gana pretenzingas - džiovinant netinkamai vėdinamoje, saulėtoje patalpoje ar tiesiog per storai paskirsčius garšvos lapus, šie ima gesti ir susidaro kartais plika akimi iškart nepastebimas pelėsis. Tad mano patarimas: džiovinkite su maisto džiovykle, pasirinkę kuo žemesnę temperatūrą, kad būtų išsaugotos visos naudingosios garšvos medžiagos.

O ieškantiems maisto džiovyklės ne tik garšvos, o ir bet kokio kito produkto džiovinimui, nuoširdi mano rekomendacija - Ezidri maisto džiovyklė, kurią jau ne pirmus metus naudoju ir pats - joje vienu metu galėsite džiovinti bet kokius maisto produktus. Apie Ezidri maisto džiovyklę daugiau sužinoti galite, paspaudę čia: SUSIPAŽINK SU EZIDRI


O žemiau matomuose įrašuose rasite informacijos apie kitas naudingas vaistažoles ir augalus.