Fermentuota aviečių lapų arbata – geriausias būdas išsaugoti vertingiausias aviečių lapų medžiagas ir vitaminus bei visus metus mėgautis jų skoniu ir šiluma. Dalinuosi paprastu receptu, kaip pasigaminti tokią arbatą.
Fermentuotos aviečių lapų arbatos receptas
Jums reikės:
aviečių lapų (norimo kiekio).
Žolelių paruošimas:
- prisirenkame aviečių lapų, jeigu reikia juos nuplauname ir nusausiname.
- Paruoštus aviečių lapus vieną kartą perleidžiame per mėsmalę (jeigu leisti lapų per mėsmalę nenorite, tam, kad išsiskirtų sultys ir vyktų fermentacijos procesas, galite imti po kelis lapelius ir, lengvai spaudžiant juos tarp delnų, susukti į nedidelius vamzdelius arba kamuoliukus).
- Gautą aviečių masę arba susuktus lapelius sudedame į gilesnį, emaliuotą indą ir uždengiame jį vandeniu suvilgyta marle (jeigu marlės neturite po ranka, vietoje jos galite panaudoti virtuvinį rankšluostį). Prispaudžiame marlę arba rankšluostį iš viršaus lėkšte (kad pilnai uždengtų žolelių masę) ir ant jos uždedame ką nors sunkaus (pavyzdžiui, stiklainį ar panašiai).
- Mūsų paruoštą indą su būsima aviečių lapų arbata papildomai galime uždengti rankšluosčiu ir mažiausiai parai palikti stovėti šiltoje vietoje (bet be tiesioginių saulės spindulių!), t. y. fermentuotis. Aš fermentuoju ir rekomenduoju, esant galimybei, fermentuoti ilgiau – galime palikti arbatą fermentuotis nuo 24 iki 48 valandų (šaltuoju metų laiku galite fermentuoti ir iki 72 valandų). Vasaros metu ilgai fermentuoti arbatžoles reikia atsargiai – esant aukštai oro temperatūrai reikia stebėti, kad masė nesurūgtų.
- Paruoštą džiovinimui fermentuotą aviečių masę / lapelius išdedame ant vaisių džiovyklės padėkliukų, skirtų pastilei, ir paskirstome tolygiai per visą padėkliuką.
- Džioviname 35°C temperatūroje apie 6-8 valandas (priklausomai nuo drėgmės ir oro temperatūros patalpoje, kurioje džiovinate).
- Baigus džiovinti, leiskite arbatžolėms atvėsti ir tik gerai atvėsintas sudėkite į sausus, sandarius indus. Kad arbata ilgiau išlaikytų savo kvapą ir visas maistines savybes, patariu saugoti ją vakuuminiuose induose arba stikliniuose induose su vakuuminiais dangteliais.
- Gaminant žolelių arbatą, galima pasitelkti vaizduotę ir sumaišyti ją su kitomis naudingomis žolelėmis, pavyzdžiui, čiobreliais, mėtomis, melisa ar kitais Jūsų mėgstamais augalais.
Svarbu: kadangi išdžiovinta arbata bus biri, džiovinti žolelių masės ant padėklų su plyšiais nepavyks – arbata byrės tarp džiovyklės plyšių. Man asmeniškai čia puikiai praverčia mano naudojama vaisių džiovyklė Ezidri ir jos papildomi aksesuarai – pastilės padėkliukai, kurie puikiai tinka ne tik gaminant / džiovinant skystus produktus, bet ir itin smulkius bei birius.
*Pastaba: nurodytas džiovinimo laikas su džiovykle Ezidri FD1000, jeigu Jūsų vaisių džiovyklė yra kito modelio, laikas gali skirtis.
Skanios ir kvapnios arbatos!
Svarbu! Kaip ir bet kokias žoleles, aviečių lapų arbatą naudokite saikingai ir pasidomėkite, ar ji Jums tinkama. Šios arbatos nepatartina gerti tiems, kad serga astma, turi problemų su opalige ir rėmens skausmais, taip pat tiems, kas vartoja aspiriną bei atsargiai šią arbatą turėtų vartoti nėščios moterys ir maitinančios mamos.
Džiovyklės rekomendacija:
O norintiems maisto džiovyklės ne tik aviečių lapų ir kitokių žolelių, o ir daržovių bei vaisių, grybų, uogų, mėsos ar žuvies džiovinimui nuoširdi mano rekomendacija - vaisių džiovyklė Ezidri, kurią jau ne pirmus metus naudoju ir pats - joje vienu metu galėsite džiovinti bet kokius maisto produktus.
Realūs mūsų klientų atsiliepimai apie Ezidri iš Facebook'e ir Googl'e:
Džiovyklės pristatymas
Suprantame, kaip svarbu gauti užsakytą prekę kuo greičiau, ypač vaisių džiovyklę sezono metu, todėl džiovyklę Lietuvoje pristatome per 1-2 darbo dienas, jei ji užsakyta iki 10 val.
SUSIPAŽINTI SU VAISIŲ DŽIOVYKLE
Turite klausimų? Reikia išsamios konsultacijos? Skambinkite:
+37064277778