Tinklaraščio navigacija

Naujausi įrašai

Tinklaraščio žymės

Ąžuolo žievė ir jos nauda

429 Peržiūros 0 Liked
 

Ąžuolas - turbūt labiausiai Lietuvą atspindintis medis, apie kurio teikiamą naudą turbūt bent kažkiek esame girdėję kiekvienas. Visgi, dažniausiai kalbama apie ąžuolo vaikų - gilių ir iš jų gaminamos kavos naudą, bet pamirštama, kad didelė dalis ąžuolo teikiamos naudos žmogui glūdi jo žievėje.

Kuo naudinga ąžuolo žievė?


Arbata

Prisirinkę ąžuolo žievės, galite ją susidžiovinti džiovyklėje ir pasigaminti sveikatai naudingos arbatos.

Kadangi šio medžio žievėje yra pektinų, rūgščių, angliavandenių, tanino, flavonoidų, cukraus, B grupės vitaminų ir kitų mineralinių medžiagų, pasak žolininkų ir kitų medicinos specialistų, ąžuolo žievės arbata naudinga, nes:

*gerina žarnyno veiklą, padeda turint storosios žarnos uždegimą;

*gelbsti apsinuodijus;

*teigiamai veikia organizmą, esant infekcijoms ir tuo pačiu malšina skausmus;

*padeda peršalus ir karščiuojant.


Nuoviras

Pasak šaltinių, ąžuolo žievė pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, todėl ją galima naudoti ne tik arbatai, bet ir išoriniam naudojimui:

*ąžuolo žievės nuoviras tinka žaizdų skalavimui, taip pat skalauti dantenoms ar gerklei;

*siekiant raminančio poveikio, nuovirą galima naudoti odos priežiūrai, poilsiui vonioje, galvos plovimui / skalavimui;

*nuoviras gali pagelbėti ir turint problemų su išsiplėtusiomis venomis;

*nuovirą, kaip lengvinančią simptomus priemonę, galima naudoti turint nudegimų ar nušalimų.


Svarbu! Visgi, ąžuolo žievę reikia vartoti atsakingai, saikingai, negalima persistengti ir reikia pasidomėti bei patikrinti, ar Jūsų organizmui ši gėrybė tinkama. Be to, ąžuolo žievės negalima vartoti vaikams.

Dėmesio: rinkime gamtos gėrybes atsakingai - nerinkime didelių kiekių, t. y. daugiau nei galime suvartoti, nenuplikinkime vieno medelio šakų, stenkimės rinkti nuo jau nukritusių / nulūžusių šakelių. Saugokime gamtą!


Kaip džiovinti

Aš ąžuolo žievę rekomenduoju džiovinti maisto džiovyklėje, pasirinkus žemą temperatūrą, kad būtų išsaugotos visos naudingosios medžiagos. Ruošiant arbatai, išdžiovintą žievę sumalkite. O ieškantiems maisto džiovyklės ne tik ąžuolo žievės, bet ir bet kokio kito produkto džiovinimui rekomenduoju savo paties naudojamą džiovyklę - ši universali maisto džiovyklė pagelbės džiovinant bet kokį produktą. Apie Ezidri maisto džiovyklę daugiau sužinoti galite, paspaudę čia: SUSIPAŽINK SU EZIDRI



 
Ar šis tinklaraščio įrašas jums buvo naudingas?