Tinklaraščio navigacija

Naujausi įrašai

Tinklaraščio žymės

Morengai

1655 Peržiūros
 

Prancūziškas morengas yra visiems gerai pažįstamas, vos iš kelių ingredientų gaminamas burnoje tirpstantis desertas, bet ar žinojote, kad šį lengvumu ir trapumu pasižymintį dangišką saldumyną visai nesudėtingai galite pasigaminti maisto džiovyklėje?

Kadangi morengų gaminimui nėra būtina aukšta temperatūra, pasigaminti šį desertą maisto džiovyklėje daug paprasčiau nei orkaitėje – džiovinant maisto džiovyklėje, Jums nereikės kontroliuoti bei prižiūrėti proceso ir baimintis, kad morengai perkeps. Tiesiog palikite morengus džiūti džiovyklėje, o kol gaminsis desertas, galėsite skirti laiko sau.


Prancūziški morengai

Jums reikės:

- 4 kiaušinių (bus reikalingi tik baltymai)

- 200 gr cukraus pudros

- 1 a. š. citrinos sulčių

- 200 gr šaldytų uogų, kurių sultis galima panaudoti gaminant natūralų dažiklį (nebūtina)

- ir svarbiausias ingredientas – gera nuotaika! :)


Pasiruošimas gaminimui:

iš anksto pasiruoškite:

- ištraukite kiaušinius iš šaldytuvo, kad gaminant jie būtų kambario temperatūros;

- indą, kuriame plaksite kiaušinio baltymus, atvirkščiai – pastatykite į šaldytuvą (arba trumpam laikui į šaldiklį), kad jis būtų šaltas. Taip pat svarbu, kad indas, kuriame gaminsite (plaksite) morengus, būtų stiklinis arba emaliuotas, bet tik ne aliuminis, nes toks indas sugadins morengų spalvą;

- šaldytas uogas atšildykite iki tokio lygio, kad iš jų galima būtų lengvai išspausti sultis.


Gaminimas:

- kruopščiai atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių (tryniai šiam receptui nebus reikalingi);

- į indą su baltymais išspauskite citrinos sultis ir plakite plakikliu baltymus iki standžių putų (plakti pradėkite nuo mažiausio, palaipsniui didinant greitį);

- palaipsniui, nedideliais kiekiais berkite į indą cukraus pudrą ir toliau plakite apie 6-8 minutes (iki pasirodant kauburėliams);

Svarbu: idealių morengų pagaminimui labai svarbu neperplakti baltymų. Kaip patikrinti, ar baltymai jau pakankamai išplakti? Pakelkite plakiklio antgalius į viršų ir pasižiūrėkite – masė turi būti standi, nuo antgalių turėtų nutįsti tvirtos, smailios viršūnėlės, o pavertus indą, Jūsų morengų masė neturėtų išsipilti.


Natūralaus maistinio dažiklio gaminimas:

(jeigu norite klasikinių, baltos spalvos morengų, šį punktą praleiskite)

- jei norite, kad Jūsų morengai būtų skirtingų spalvų, į atskirą indą iš atšildytų užšaldytų uogų išspauskite sultis ir supilkite išspaustas sultis į jau padarytą plakinį.

- Jeigu į plakinį įpylėte uogų sulčių, vėl neilgai paplakite plakinį iki pasirodant kauburėliams ir, naudodami šaukštą, gautu plakiniu pripildykite konditerinį maišelį arba švirkštą;

- maisto džiovyklės padėklus lengvai patepkite Jūsų pasirinktu augaliniu aliejumi (kad po džiovinimo morengai nepriliptų prie padėklo) ir atsargiai išspauskite ant padėklo norimos formos ir dydžio kauburėlius.


Džiovinimas*:

- maisto džiovyklėje pasirinkite 60°C temperatūrą ir džiovinkite apie 2-2,5 val.

*nurodytas džiovinimo laikas ir temperatūra Ezidri FD1000 maisto džiovyklėje, džiovinant su kitomis maisto džiovyklėmis, laikas gali skirtis.

Malonaus džiovinimo ir skanaus!

Svarbu: jeigu džiovinimui paruošta morengų mase užpildysite tik kelis džiovyklės padėklus, visada įdėkite ir likusius tuščius (džiovinkite įdėję mažiausiai penkis padėklus).

Deserto gamybos sėkmė priklauso ne tik nuo recepto, čia svarbu ir tinkama joms gaminti vaisių džiovyklė. Man pasigaminti ne tik saldžius morengus, bet ir kitus sveikus saldėsius be jokių rūpesčių padeda maisto džiovyklė Ezidri FD1000, su kuria galite susipažinti čia: SUSIPAŽINK SU EZIDRI

 
Kategorija: Džiovinimo receptai