Tinklaraščio navigacija

Naujausi įrašai

Tinklaraščio žymės

Pomidorų džiovinimas

2788 Peržiūros
 

Tikriausiai sutiksite, kad pomidoras yra dažniausia lietuviško daržo pažiba. Tačiau ką daryti, kai visi pomidorai sunoksta tuo pat metu ir nespėjame jų ne tik valgyti, bet ir dalinti draugams ir artimiesiems? Atsakymas paprastas – džiovinti! Taip ne tik galėsite visus metus gardinti patiekalus pomidorais iš savo daržo ir išsaugosite visą pomidorų derlių, bet kartu ir išsaugosite dalį saulėtos vasaros.

O ir pasigaminti šį ne tik skanų, bet ir sveiką užkandį visai paprasta.

Džiovinti pomidorai

Jums reikės:

- 8-9 vnt. vidutinio dydžio pomidorų (5 džiovyklės padėklams)*

- prieskonių (pagal skonį, pavyzdžiui, raudonėlių, baziliko, rozmarino ar kitų)

- druskos ir pipirų (pagal skonį)

Kaip gaminti:

- nuplaukite pomidorus ir supjaustykite juos daržovių pjaustykle arba peiliu 5 mm storio griežinėliais

- išdėliokite pomidorus ant padėklo (aš pomidorus išdėlioju ant plono tinklelio, taip pomidorai neprilimpa prie padėklo ir juos patogiau nuimti)

Svarbu: pačioje apačioje rekomenduoju įdėti tvirtą padėkliuką pastilei tam, kad ant jo subėgtų visos likusios pomidorų sultys.

- išdėliotus pomidorų griežinėlius pabarstykite pasirinktais prieskoniais, druska, pipirais.

Kaip džiovinti*:

- maisto džiovyklėje pasirinkite 45-50°C temperatūrą ir džiovinkite apie 8-11 val. (priklausomai nuo pomidorų sultingumo/drėgmės).

Norint išsaugoti daugiau maistingųjų medžiagų, galite džiovinti žemesnėje temperatūroje, bet tuomet džiovinimo laikas prailgės.

*nurodytas džiovinimo laikas ir temperatūra Ezidri FD1000 maisto džiovyklėje, džiovinant su kitomis maisto džiovyklėmis, laikas (o taip pat ir nurodytas pomidorų kiekis 5 padėklams) gali skirtis.

Kur galima panaudoti:

Kur galėsite panaudoti džiovintus pomidorus? Pirmiausia, paragaukite džiovintus pomidorus vienus – džiovinti pomidorai gali būti puiki bulvių traškučių alternatyva, skirtumas tik tas, jog šis užkandis ne tik skanus, bet ir sveikas (tik įspėju – paragavus, sunku sustoti!).

O taip pat kvapniais džiovintais pomidorais galite pagardinti sriubas, padažus, picą, pastą, kiaušinienę, daržovių ir mėsos patiekalus – viską, ką tik sugalvosite.

Patarimas: jeigu džiovintais pomidorais gardinsite gaminamus (karštyje) patiekalus, pomidorus dėkite likus kelioms minutėms iki gaminimo pabaigos, kad išsaugotumėte kuo daugiau džiovinimo metu išlikusių vitaminų.

Be to, džiovintus pomidorus galima sumalti trintuvu (iki miltų konsistencijos) ir naudoti kartu su kitais prieskoniais.

Kaip saugoti/laikyti:

Kaip ir kitoms džiovintoms gėrybėms, džiovintų pomidorų saugojimui patartina rinktis vakuuminius indus (arba laikyti stikliniuose induose su vakuuminiais dangteliais). Teisingai laikydami džiovintus vaisius ir daržoves ne tik prailginsite džiovintų produktų galiojimo laiką bei apsaugosite džiovintas gėrybes nuo kenkėjų, bet ir išsaugosite jų išvaizdą, skonį, kvapą bei maistingąsias medžiagas.

Malonaus džiovinimo ir skanaus!

O pomidorų ir kitų maisto produktų džiovinimui rekomenduoju savo paties naudojamą Ezidri maisto džiovyklę, su kuria galite susipažinti čia: SUSIPAŽINK SU EZIDRI

 
Kategorija: Džiovinimo receptai